Amata Bocklandt (°Hamme 1884, +Gent 1970)
Amata Bocklandt (Zr. Maria de Magdala) werd op 24 december 1884 te Hamme geboren als dochter van Hypoliet Frans Bocklandt, handelaar, en Maria Sophia De Meester.
Hoewel vele Hamse vrouwen Amata voorgegaan waren naar de Molenaarsstraat te Gent, kende zij de Zusters van Liefde bijna niet. Ze wist dat deze congregatie allerlei apostolaatwerken verzorgde.
Daarom trad Amata trad op 10 mei 1909 in het klooster. Zij werd 3 maand later ingekleed. Op 27 augustus 1910 werd ze geprofest en nam als geestelijke naam zuster Maria de Magdala aan.
Onbewust van wat het lot met haar in petto had, wachtte ze geduldig op de taak die voor haar weg gelegd zou zijn. In 1910 werd ze naar het klooster te Eeklo gezonden als lesgeefster. Hier maakte ze de start van de St. Paulus finishing school mee. Maar hier zou haar taak niet liggen. In die tijd groeide in het moederklooster een heel nieuwe taak: het uitgeven van een blad over de congregatie. Zuster Maria de Magdala werd teruggeroepen naar het moederklooster om in te staan voor het tijdschrift Caritas. Het was een moeizaam begin: achter een bord, in een hoekje van de klas voor zustersverpleegsters met niets anders dan een atlas en een Engels woordenboek. Later mocht ze haar schrijftafel verhuizen naar de gemeenschappelijke werkkamer, die stilaan haar klein privédomein werd, tot haar definitieve verhuis naar het degelijke redactiebureau zoals het nu nog bestaat.
Om de honderdste sterfdag van de stichter van de congregatie, EH Petrus Triest, op passende wijze te herdenken werd haar de taak op gedragen om het leven, geest en werken van de stichter neer te schrijven. Hieruit vloeide ook de ontstaansgeschiedenis van de congregatie. Door zuster Maria de Magdala zijn de eerste stappen gezet om het verleden van de congregatie onder de loep te leggen, wat uiteindelijk resulteerde in het prachtige museum van de congregatie dat een bezoekje meer dan waard is.
Zuster Maria de Magdala was eenvoudig en innemend van aard. Hierdoor won ze het vertrouwen van haar medezusters en oversten voor wie ze met haar fijne pen, talloze brieven en gelegenheidsteksten schreef. Gedurende vele jaren verving ze de gastzuster op het middaguur en dineerde zo dag in, dag uit, ook op feestdagen aan de “tweede tafel” en nam daarna een tweede rangsplaatsje in bij de ontspanning. Met een zwakke stem viel ze bijna niet op in de algemene conversatie maar in individuele gesprekken was haar invloed groot. De relaties, in gesprekken begonnen, groeiden uit tot een wereldomvattende briefwisseling zodat men kon stellen dat de zon nooit onderging bij de vrienden van zuster Maria de Magdala.
Zuster Maria de Magdala overleed te Gent op paasmaandag 30 maart 1970.
KANUNNIK TRIEST (1926)
Een enkel woord kan het leven van de Eerwaarde Vader Triest samenvatten: hij ging al weldoende voorbij. Evenals alle grote namen, is Eerw. Heer Triest opvallend door de tijdsomstandigheden begunstigd geweest: de Franse omwenteling van 1789 had vernielend over België gewaaid. Het bestuur – zowel wereldlijk als geestelijk – zag de noodzakelijkheid in van degelijke heropbouw. Met Gods liefde ging deze dienaar tot allen, die leden in hun lichaam of in hun ziel, om ze allen nader te brengen tot Hem; hospitalen, godshuizen, weeshuizen, scholen, toevluchtsoorden van allen aard rezen op en bloeiden onder Gods zegen.
Bron: drukkerij Ch. Bulens & co (N.V.), 1926