V.V.V. Hamme (en Moerzeke)

Vóór de fusie in 1977 hadden de toeristische diensten van Hamme en Moerzeke elk hun eigen werking en uitgaven. Na de fusie zijn beide diensten samengesmolten tot één VVV. Deze dienst is ondergebracht in het gemeentehuis.

V.V.V. Hamme
Marktplein 1
9220 Hamme
tel.: 052 - 47 56 05
fax: 052 - 47 56 09
e-mail:

Openingsuren
maandag tot vrijdag:
08.45 tot 12.00u.
13.30 tot 16.30u.
zaterdag:
08.45 tot 12.00u.

Toeristische situering
Waar Schelde en Durme samenvloeien in het noordoosten van de provincie Oost-Vlaanderen ligt Hamme, een 'Oase van groen en water'. Hamme ligt in het land van Dendermonde maar leunt aan bij het Waasland. Door zijn centrale ligging en vlotte bereikbaarheid is Hamme het ideale oord voor een dag- of halve dagtrip. Het huidige Hamme ontstond in 1977 na de grote golf van gemeentefusies. Het landelijke Moerzeke en het meer industriële Hamme werden toen bij elkaar gevoegd.
Hamme telt ook heel wat tavernes en restaurants waar je gezellig kunt vertoeven of heerlijk kunt tafelen. Je kunt in Hamme ook meerdere dagen verblijven. Een overzicht van de hotels, tavernes en restaurants is opgenomen in de Horecagids van het V.V.V. Deze brochure kan gratis afgehaald worden op de dienst Toerisme.

Beschikbare toeristische folders van de gemeente

  • De Pillecynroute
  • Sombeke - Oude Durmeroute
  • Den Bunt wandelroute
  • Kapelletjesroute
  • Horecagids
  • Wandelen en fietsen in de ruilverkaveling Hamme
  • Evenementenkalender
  • Kleurenfolder
  • Knooppuntennetwerk Scheldeland

BIBLIOGRAFIE:

BEELDZOEKER OP HAMME

beeldzoeker op Hamme Beeldzoeker op Hamme is een uitgave van de Toeristische Dienst van de gemeente. Met deze catalogus wil de V.V.V. zowel de eigen bevolking als de toerist wijzen op de rijkdom van het gemeentelijk kunstpatrimonium.
Alle beelden in de publieke ruimte van Hamme en Moerzeke worden aan de hand van een foto, een kunstzinnige benadering en een situatieschets op een duidelijke manier voorgesteld.


MOERZEKE IN OUDE PRENTKAARTEN

"In oude prentkaarten" is een serie boekjes waarin wordt vastgelegd hoe een bepaalde plaats er uitzag in "grootmoeders tijd". Dat wil zeggen in de periode die ligt tussen ongeveer 1880 en 1923. In deze reeks zal een deeltje gewijd worden aan bijna elke plaats in België. Moerzeke in oude prentkaarten Er zijn reeds zo'n 200 boekjes verschenen. Naast de deeltjes over steden en dorpen verschenen in deze serie boiekjes over algemene onderwerpen zoals "Het vorstenhuis in België", "Belgisch Congo" enz. Bovendien zijn er reeds zo'n 500 delen van steden en dorpen in Nederland verschenen onder de serienaam "In oude ansichten".


MOERZEKE IN OUDE PRENTKAARTEN 2

In 1973 werd het boekje "Moerzeke in oude prentkaarten" uitgegeven. Een 40-tal prentkaarten of oude foto's werden daar in opgenomen. Onze documentatie is de laatste tijd, dank zij bereidwillige personen, dermate aangegroeid, dat een nieuwe uitgave verantwoord was. Ook omdat aan de vraag naar de vorige uitgave niet meer voldaan kon worden. Om de prijs van deze uitgave, gezien de toch beperkt oplage, enigszins betaalbaar te houden werd verkozen om een minder luxueuze uitgave met meer afdrukken. Dat alle foto's niet van de beste kwaliteit zijn is uiteraard het gevolg van de slechte toestand waarin de negatieven van rond de eeuwwisseling zich bevonden. Ook foto's zijn soms dermate vergeeld dat we ze u niet mochten onthouden omdat ze toch een beeld geven van de toestand of het leven hier in vroegere jaren. Moerzeke in oude prentkaarten Verschillende klas- of groepsfoto's uit vroegere jaren werden opgenomen. Velen zullen er hun ouders of grootouders in herkennen. We hebben getracht er een woordje uitleg bij te voegen wat niet altijd even gemakkelijk verliep. Bij veel van onze oudere mensen laat hun geheugen het min of meer afweten. Misschien zullen er door het langdurige bekijken en onderlinge discussies heel wat gegevens aan het licht komen. We hebben getracht zo weinig mogelijk foto's op te nemen van onze oude uitgaven. Dat lukte niet altijd omdat van sommige straten zo goed als geen documentatie beschikbaar was. De V.V.V. hoopt dat deze uitgave die tot stand kwam na veel opzoekingswerk, raadgevingen van buitenaf en uren dokawerk, bij onze mensen goed zal ontvangen worden. Foto's van de verschillende overstromingen werden niet opgenomen. Die zijn zoveel beschikbaar dat het beter zou zijn aan gans die materie een andere uigave te wijden. De strijd tegen het water is een boek op zich zelf wel waard.


VAN MURCEKE TOT MOERZEKE

Het boek is geen wetenschappelijk werk; het is een verzameling van het voornaamste dat door andere schrijvers in de loop der tijden is gepubliceerd. Daar de bronnen dikwijls dezelfde waren gebeurt het dat bepaalde vermeldingen meer dan eens voorkomen; om de opeenvolging van feiten niet te onderbreken hebben we dit opzettelijk zo afgedrukt. Van Murceke tot Moerzeke Ook werden reglementen van verenigingen opgenomen, kerkelijke en profane, het geeft een beeld van de gestrengheid die hier vroeger heerste. Om de sfeer in een kleine en bijna gesloten gemeenschap te belichten hebben we ook verschillende liederen, gedichten en programma’s van feestelijkheden afgedrukt. Zowel Moerzeke-Centrum als Kastel komen aan hun trekken, zeker door hun talrijke bijnamen.


MOERZEKE EN KASTEL: een dorp aan de Schelde (1989)

MOERZEKE EN KASTEL: een dorp aan de Schelde (1989) Een kijk op de ellende tijdens de overstromingen veroorzaakt door de Schelde met foto's van 1906, 1928, 1953 en 1976.

confituur doeboek jeugdboekenweek boekenleeuw-boekenpauw zomer van het spannende boek Boekenbeesten literaire lente Boekenkrant COBRA.be





kadobons Boekenweekend 2014
Google