Geert Van Goethem (Hamme, °1957)
Geert Van Goethem is licentiaat nieuwste geschiedenis (RUG), doctor in de sociale wetenschappen (Universiteit Amsterdam) en haalde een postgraduaat in Social Profit & Public Management (Hogeschool Gent). In 1982 werd hij wetenschappelijk medewerker bij AMSAB, in 1984 hoofd van het departement Archief en in 1990 coördinator van AMSAB-Centrum Louis Major in Antwerpen. Hij was senator van april tot oktober 1998 en raadgever van minister-vicepresident van de Vlaamse Regering Steve Stevaert, van november 1998 tot juli 1999. In 2001 werd hij adjunct-directeur van Amsab-ISG. Sinds 1 januari 2010 is hij directeur.
- De droom van een betere wereld of 125 jaar Socialistische Partij (2010)
- The Amsterdam International (The world of the International Federation of Trade Unions (IFTU), 1913-1945) (2006)
- De Internationale van Amsterdam. (De wereld van het Internationaal Vakverbond, 1913-1945) (2003)
- Nationaal Biografisch Woordenboek, deel XIV Brussel: Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (1992)
- De roos op de revers. Geïllustreerde geschiedenis van 1 Mei in België (1990)
- Een geheugen van papier. Gids voor de archieven van AMSAB (1989)
- 1885-1985: Honderd jaar socialisme, Een terugblik (1985)
MEDIA
De Hamse historicus en UGent-professor Geert Van Goethem schreef een boek over de geschiedenis van de socialistische partij. ‘Een nieuwe visie op de geschiedenis van de socialistische partij, gekoppeld aan een kritische analyse van het recente verleden', dat is wat het boek belooft. Het werk is vlot geschreven en ruim geïllustreerd en neemt de lezer mee op een boeiende tocht door 125jaar sociale en politieke geschiedenis.
Auteur Geert Van Goethem is directeur van het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, voorzitter van Archiefbank Vlaanderen en hij werd onlangs benoemd tot professor Geschiedenis aan de Gentse universiteit.
‘Geschiedenis schrijven is altijd herbeginnen', stelt hij. ‘Het verleden verandert niet, maar de manier waarop we ernaar kijken, doet dat wel. In tegenstelling tot boeken die al over het onderwerp verschenen, kijken we in dit boek minder naar structuren en instellingen, maar meer naar mensen van vlees en bloed'. Van Goethem probeert in zijn werk de nationale geschiedschrijving te overstijgen door aandacht te schenken aan invloeden van buitenaf en door de nationale en regionale geschiedenissen te kaderen in een internationaal perspectief.‘Naast die internationale accenten leg ik ook de klemtoon op de evolutie van het socialisme in Vlaanderen', zegt de auteur. (uit Het Nieuwsblad, 1 mei 2010)