Den Destereir (1989-1999)

In november 1989 werd door Erik Vermeire het idee geopperd een tijdschrift voor de Hamse carnavalist in het leven te roepen. Na een vergadering werd er een redactie samengesteld die bestond uit Marcel Van Den Bossche, toenmalig voorzitter van het Wuitenskomitee, Jan Van Lysebetten, Eduard Van Goethem, Erik Vermeire, Dirk Van Buyten, Rik Gyssels, de ontwerper van het kaft, en als huistekenaar Timmeken Van Buyten. Uit een tiental inzendingen werd “Den Destereir” als titel gekozen. Daar er zowel in “Den Dikken Vandale” als in het “Waas Idioticon” van Amaat Joos geen omschrijving stond over desteren heben we geprobeerd dit zelf in te vullen.
- staan desteren : ter plaatse trappelen
- sta daar niet te desteren : maak voort
- rond de pot draaien
- wat vertel je daar ? : zeg, nie desteren hé !
- ge zijt ne zeveraar : ge zijt ne’n destereir
De bedoeling was duidelijk, Den Destereir zou een tijdschrift worden voor carnavalvierend Hamme, waar de Hamse groepen in terecht konden met de aankondigingen van hun activiteiten, mededelingen, fait divers en lekkere roddels en “waar” gebeurde verhalen over het verenigingsleven. De volgende jaren leverden ook Patrick Van Lijsebetten, Annita De Clercq, Chris Steels, Kris Van Assche en Jan, de huisduif, Malfliet meerdere litteraire en andere bijdragen voor het tijdschriftje af. Aan de technische kant werd er ook vooruitgang geboekt en daar zorgde onzen drukker Marc De Witte voor. Het verhaal stopt bij het uitbrengen van het 50e nummer van de de 10e jaargang. Ondertussen hadden we 329 abonnees. Heden ten dage horen wij nog steeds dat ons boekje af en toe wel eens gemist wordt.

den Destereir
confituur doeboek jeugdboekenweek boekenleeuw-boekenpauw zomer van het spannende boek Boekenbeesten literaire lente Boekenkrant COBRA.be





kadobons Boekenweekend 2014
Google