ROBERT RUYS (°Hamme, 16-09-1940)
Geboren te Hamme op 16 september 1940 als zoon van een groot gezin, kreeg Robert vrij vlug de organisatiegeest te pakken via de plaatselijke jeugdbeweging, met daarbij nog een voorliefde voor het verzamelen en opzoeken van alles wat enigzins betrekking heeft op oudheidkunde en volkskunst. Later kwam hij als opsteller in dienst bij de rechtbank in Dendermonde, en daar de procureur des Konings zelf een actief medewerker is van de Dendermondse Oudheidkundige Kring, is dit voor Robert een stimulans te meer om op zijn ingeslagen weg verder te gaan. Zijn huwelijk met Francine Roelandt bracht hem van Hamme naar Wichelen, een Scheldegemeente die een grote invloed zou hebben op zijn latere publicaties.
Na een eerste kennismaking met de plaatselijke heemkring wordt hij er lid van het bestuur en sinds 1973 secretaris-archivaris. Al vrij vlug treed hij ook toe tot het Oost-Vlaams Verbondsbestuur, waarvan hij sinds 1978 reeds voorzitter is. Hij krijgt in 1979 de Alfons De Cock-prijs voor zijn boek "Veer en veerdienst in Oost-Vlaanderen", in 1984 de Reinaertprijs van het Oost-Vlaams verbond en meer recent nog, in 2001, de Cultuurprijs van de gemeente Wichelen.
VEER- EN VEERDIENSTEN IN OOST-VLAANDEREN (1979)
Het betreft hier een onderwerp dat tot op heden klaarblijkelijk weinig aandacht heeft gekregen. Maar daar is veel geduld en uithoudingsvermogen voor vereist om personen te raadplegen, het bezoeken van archieven en bibliotheken en om de mens en zijn bestaan in en rond een veer te achterhalen. We hebben voor deze studie twee bronnen aangeboord: en de levende bron, de veerlieden ver en bij, in vele lokaliteiten. Daarnaast volgde een speurtocht langs boeken en archieven. Inzake tijd kijken we zover mogelijk achter ons, voor zover archiefonderzoek ons gunstig is geweest en een kans tot nieuwe ontdekkingen en publicaties biedt. We trekken de lijn echter door tot het heden in de strikte zin, tot in de loop van 1974.
bron: Koninklijke Bond der Oostvlaamse Volkskundigen
TOT HEIL VAN MENS EN DIER (1989)
populaire heiligen in bisdom Gent
WICHELEN, PAREL AAN DE SCHELDE (1989)
de dorpsgeschiedenis van Wichelen
Wichelen tussen 1900-2000
HET PARKET VAN DE PROCUREUR DES KONINGS
Bijdrage tot de geschiedenis van Serskamp
Langs Schelde en Durme: Het klooster te Wichelen
Kon. Harmonie St.-Cecilia Tielrode 1812-1987
50 jaar Reuzen in Bohemen en Oost-Vlaanderen