Jaak Van der Helst (°Hamme, 10-03-1939)
De theatercarriëre van Jaak Van der Helst begon al op jonge leeftijd bij de KAJ en de Hamse toneelkring Voor God enden Evenmensch. Op zijn dertigste volgde de gedreven acteur cursussen bij Luc Philips, ` de Pastoor Munte uit Heren Van Zichem . Helemaal in de kijker kwam Van der Helst met de realisatie van stoeten en massaspelen in het Waasland. Als voorzitter van de Orde van de Vos Reynaert realiseerde hij de fameuze Reynaertspelen in Sint-Niklaas (1985 en 1992) en de Reynaertommeganck in Hulst, maar ook zijn geboortedorp Hamme kreeg een belangrijke plaats in zijn curriculum: openluchtvoorstellingen van Het Gezin van Paemel, het massaspel Vuur Over Dijkenland en het filmscenario voor Mensen Achter Den Dijk op basis van het boek van Filip De Pillecyn waren van zijn hand. Ook televisie was hem niet vreemd. Van der Helst realiseerde het BRT-programma Sportweekend tussen 1978 en 1981. Hij acteerde in onder meer Beschuldigde Sta Op , Klein Londen Klein Berlijn , en Jan Zonder Vrees.
Bron: Het Nieuwsblad
VAN BROEDERSCHOOL TOT LANDJUWEEL
Geschiedkundige kroniek over de Koninklijke Toneelkring Sint-Genesius te Sint-Niklaas 1906-1985 De genesis van Genesius is de wording van een levenskrachtige Toneelbond die zijn geboorte en jeugd beleefde over de toren van de schoolkerk van de Broeders. Bij de Broeders is feesten niet moeilijk: de sfeer is er gemoedelijk en in de tijd van het ontstaan van Genesius, had men veel aandacht voor bijzondere gelegenheden die plechtig gevierd werden, en als een tweede soort hoogdagen, jaarlijks hun plaats kregen in de schoolkalender. Lof voor de auteur, Jaak Van Der Helst, die de verspreide en soms schaarse gegevens, vanuit zijn voorliefde voor het toneel en het leven daarmee verbonden, tot een geordend getuigenis met fijnzinnige zorg heeft bijeengeschreven, een a.h.w. charterboek, dat in het archief een leemte heeft aangevuld.
Bron: p.v.b.a. Marcel Oelbrandt - drukkerij Rinda, Lokeren
CHANELAUS... ter gelegenheid van 800 jaar Kallo
Een massaspel regisseren en tot een goed einde brengen, is een zaak. Erover schrijven, is een totaal andere. Hoewel chronologisch ingedeeld, is het booek geenszins een dagboek of een registratie van de feiten die voorafgaan aan een dergelijk spektakel. Het is het zoeken naar de andere dimensie. Daarom ligt de waarde van dit boek bij de lezer zelf en zijn betrokkenheid tot het gebeuren. Diegenen die er in het nauwst bij betrokken waren, kunnen hierover het best oordelen, zij die samen met hem de vreugde van de voltooiing mochten smaken: de organisatoren, de medewerkers, de acteurs, de figuranten, de 'mannen op de schansen' en de vele stille werkers. Het is een bijblijvend boek, een levendige herinnering
Bron: Jaak Van Der Helst