Hugo De Looze (°Sint-Niklaas, 1949)

Hugo De Looze Hugo De Looze werd in 1949 geboren in Sint-Niklaas. Getogen in Stekene, komt hij als 13-jarige naar Hamme wonen. Licentiaat in de politieke en sociale wetenschappen. Was in Hamme aktief in de chirobeweging.` Stichter en eerste voorzitter van jeugdhuis Den Trap, Jong-Davidsfonds en jeugdhuis
't Klokhuis. Beroep: voormalig persmedewerker aan De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Vrije Waasland. Momenteel correspondent-journalist van Radio 2 en De Streekkrant. Werkt als freelancer aan opdrachten voor de Heemkundige Kring Osschaert en werkte ook aan opdrachten zoals "Waar is de tijd, 1000 jaar Waasland".

75 JAAR VIGOR-WUITENS HAMME (1908 - 1983)

75 jaar Vigor Wuitens Hamme Te Hamme wordt de voetbalvereniging Vigor gesticht in 1908. Tot aan de eerste wereldoorlog is de voetbalsport een elitesport die uitsluitend beoefend wordt door gestudeerde jongelui. Tijdens en na de eerste wereldoorlog democratiseert de voetbalsport. In 1922 sluit Vigor aan bij de Belgische Voetbalbond. Dank zij steun van fabrikanten kan Vigor een eigen terrein aankopen en een zwemkom bouwen. Op uitzondering van het seizoen 1932-33 blijft de voetbalploeg in de hoogste provinciale reeks spelen. In 1972 fusioneren Vigor en Jonge Wuitens tot Vigor-Wuitens. Gedurende 2 opeenvolgende voetbalseizoenen zakt de ploeg. In 1980 klimt de ploeg van eerste provinciale naar bevordering.


LEVEN ONDER EEN LOKERSE HOED (levenswijze, aard en karakter van een Lokeraar)

“Een Lokerse hoed ophebben” en “Dat past gelijk een Lokerse hoed” zijn de meest bekende spreekwoorden waarin de stad Lokeren wordt genoemd. Sint-Niklaas en Lokeren: twee maal twee eeuwen stad Beide spreekwoorden herinneren aan de hoedennijverheid, die de stad vanf het begin van de 19de eeuw bekenheid bezorgde. Rond 1825 produceerde Lokeren het leeuwenaandeel van de zowat 40000 hoofddeksels die ieder jaar in het Waasland werden gemaakt. “Een Lokerse hoed ophebben” steekt de draak met iemand die een pint teveel op heeft en dronken langs de straat loopt. Ook het spreekwoord “Dat past gelijk een Lokerse hoed” is eigenlijk niet erg lovend voor de bewoners van de stad. Toch waren beide spreekwoorden oorspronkelijk hoogstwaarschijnlijk positief bedoeld. Het teloorgaan van de hoedennijverheid in de 2de helft van de 19de eeuw en de armoede waarin vele Lokeraars voor de Eerste wereldoorlog leefden, zorgden allicht voor de bocht van 180 graden.

Naar aanleiding van het schrijven van dit onderzoekswerk, ontdekte Hugo De Looze dat Hamme de titel van “stad” had kunnen bekomen ten tijde van Napoleon. Dit werd volledig uitgeschreven in het boek “Slag bij Waterloo schonk Hamme tijdelijke stadstitel”.

Bron: Uittreksel uit “Sint-Niklaas en Lokeren: twee maal twee eeuwen stad” onder redactie van Nico Van Campenhout


publicaties voor Heemkundige Kring Osschaert:

  • 1998 - Jaarboek 6
    De eerste wereldoorlog en noodgeld in Hamme
  • 2005 - Jaarboek 13
    Had de toenmalige burgemeester G. Vermeire de eretitel "Stad" aanvaard, dan zou Hamme enigszins anders ontwikkeld geweest zijn. In plaats van een 'buitengemeente' te zijn, zou Hamme misschien zelfs als 'klein stedelijk gebied' geklasseerd kunnen worden. Het jaarboek probeert hierop een antwoord te formuleren.
  • 2007 - Jaarboek 15
    "Watersnood in 1906; Hamme/ Moerzeke/ Kastel/ Grembergen"
    De grote overstroming van 1906 die verschillende gemeenten zoals Hamme, Moerzeke, Kastel en Grembergen teisterde, wordt in dit jaarboek uitvoerig beschreven en van talrijke foto's voorzien.

Bron: Uitgave Vigor-Wuitens Hamme 1983

confituur doeboek jeugdboekenweek boekenleeuw-boekenpauw zomer van het spannende boek Boekenbeesten literaire lente Boekenkrant COBRA.be





kadobons Boekenweekend 2014
Google