Folkloristische vereniging
"DIE HAMSE WUITENS"
De start werd uiteraard genomen, op de stichtingsvergadering van 28 juli 1956 te 20.00 U, in café “St. Pieter “ gelegen op het St. Pietersplein “het varkensmarktje”.
Het was een samenkomst met door enkele vastberaden Wuitens, die reeds sporen hadden verdiend in en rond het Hamse verenigingsleven, mannen die niet meer aan hun proefstuk toe waren. Deze vergadering werd geïnspireerd door het gemeentelijk feestcomité, en had doel een vereniging op te richten, tot bijzondere opluistering van de Hamse folklore , en om een nog mooiere tint te geven aan de cavalcade. De vergadering werd geopend door de heer Van Goethem Alfons, die aan de aanwezigen uiteenzette wat het doel van de nieuwe maatschappij zou zijn . De hoofdzaak was,het vormen van een groep, een carnavalgroep die speciaal in het teken stond van “De Hamse Wuiten”. Nadien zou men overgaan tot het verkiezen van een bestuur. Er werd hard gewerkt, verschillende voorstellen werden met aandacht aanhoord. Het moest iets mooi worden,waar de Hammenaren konden mee uitpakken. En inderdaad men kwam tot voldoening, tot resultaat . Er werd vlug gewerkt, men sprak reeds van een tweede vergadering, Iedereen had als opdracht meegekregen om te na denken over een naam. Op die bewuste samenkomst, was het de Heer Van Goethem Frans die voorstelde: Carnavalsvereniging “Die Hamse Wuitens” als naam te nemen. Dit voorstel werd door iedereen aangenomen, en dus ook goedgekeurd.
Er was een bestuur, het kind had een naam, er waren reeds goede vorderingen geboekt. Maar er werd in snel tempo verder uitgebouwd, Volgende stap oordeelde het bestuur, was het opstellen van standregels, wat mocht en wat niet mocht . Zo had men reeds een agendapunt voor de volgende vergadering, die reeds de volgende week zou plaatsvinden. Van doordrijven gesproken, deze ploeg wist van aanpakken.
En de standregels kwamen er, na rijp beraad, in de schoot van het jonge bestuur. Na de laatste wijzigingen te hebben aangebracht, werd het statuut voorgelegd aan het gemeentebestuur, met de hoop de goedkeuring te bekomen. Een zucht van verlichting de standregels werden aangenomen. Er kon worden verder gewerkt.
Nu kwam het grote ogenblik, de volgende vergadering, kwam een artistieke adviseur aan het woord, en ontrolde het ontwerp van de praalwagen en de kostuums van de groep, die hij getekend had. Het was werkelijk prachtig en iedereen was het erover eens dat dit als definitief mocht worden beschouwd.
De tijd ging verder, en we schrijven 07 september 1956 Toen werd de volgende stap ondernomen, regelrecht naar het gemeentehuis. Daar werden de heren van het bestuur verwelkomd door burgemeester Van Driessche en schepen. De heer Vermeire Paul sprak het welkomstwoord uit. Hier was het doel van de samenkomst, een goede verstandhouding te scheppen tussen de nieuwe vereniging enerzijds en het gemeente bestuur anderzijds. Hier verliep alles weerom in harmonie. De voorzitter van de carnavalgroep “Die Hamse Wuitens“ nam het woord en bedankte op zijn beurt de Heren van het gemeentebestuur voor hun begrip en warme ontvangst. En er kon weer verder gebouwd worden.
De folklorische vereniging "Die Hamse Wuitens" bestaat uit verschillende subgroepen, die samen een geheel vormen in de parade. Hieronder vindt U de verschillende subgroepen van de vereniging:
- Schilddragers
-
De schilddragers komen als eerste en kondigen de komst van "Die Hamse Wuitens" aan. Ze dragen het doek met de naam van de vereniging en daarna het schild van de vereniging. Ze gaan gekleed in historische kledij met kazuifel.
- Keurgroep
-
De keurgroep, "de vogels", het symbool van Die Hamse Wuitens, beelden "de wuiten" uit, de vlaamse gaai waar het hem allemaal om draait.
- Het muziek
-
"Die Hamse Wuitens" heeft zijn eigen fanfare (met dank aan het politiekorps van de stad Gent)
- Vendeliers
-
Tot over enkele jaren was er ook een subgroep vendeliers, helaas, door een terugval van het ledenaantal is dit een subgroep die tijdelijk aan de kant werd gezet. Al het materiaal van de vendeliers is nog steeds in het bezit van de vereniging. Wij hopen dat we het ledenaantal weer kunnen opkrikken, zodat de groep zich weer in zijn totale geheel kan tonen.
- Reuzen
-
De vereniging "Die Hamse Wuitens" is ook de thuis van de Hamse reuzen: Polydoor, de Hamse reus met drietand in de hand en de Vierling.
- Dansmeisjes
-
De dansmeisjes komen na de reuzen, ze luisteren de parade op met dans. Vooral de reuzendans is bekend Op de tonen van "het reuzenlied" dansen de meisjes rond reus Polydoor.
- Wuitensschip
-
Met dit schip wordt dit stuk van de historie in beeld gebracht, het vikingsschip met de gevangen wuiten in de kooi. Volgens de legende van "De Hamse Wuiten" zijn het de vikings die aan de boorden van de durme een klappende vogel hadden gevangen en meegenomen.
Bron: diehamsewuitens.be
Feestprogramma uitgegeven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vereniging (met de medewerking van de vereniging voor vreemdelingenverkeer en toerisme VZW). gedrukt door A. Bogaert, Hamme