Filip De Pillecyncomité
Begin 2003 werd in Hamme het Filip De Pillecyncomité opgericht met als doel het leven en het werk van schrijver Filip De Pillecyn (weer) in de kijker te plaatsen. Dit gebeurde door tal van manifestaties die in de loop van het jaar 2004 werden georganiseerd.
Het Filip De Pillecyncomité wil niet alleen het werk van de Hamse schrijver herbelichten, het wil ook de gemeente Hamme als toeristisch en cultureel centrum in de provincie Oost-Vlaanderen promoten. De literaire werken van De Pillecyn kunnen daar zeker toe bijdragen.
Het FDP-comité heeft zijn werking niet beperkt tot het jaar 2004. Ook na de grote viering werden tal van initiatieven genomen om het werk van De Pillecyn in binnen- en buitenland meer bekend te maken.
DIVERS:
- Naar aanleiding van het Filip De Pillecynjaar (2004) werd zijn hoofdwerk Mensen achter de dijk opnieuw uitgegeven met mooie, speciaal voor deze editie gemaakte tekeningen van de Hamse kunstenaar Luc Verbist, waar zelfs een Russische vertaling (Ljoedi za damboj) van is.
- Zo is er ook een gedenkplaat aan het geboortehuis van de schrijver in de Plezantstraat 19
- Je kan ook fietsen langs de bestaande Filip De Pillecynroute. Een ontspannende rit door de geboortestreek van de schrijver, een oase van groen en water tussen Schelde en Durme, een gebied dat De Pillecyn vaak op lyrische wijze in zijn werken beschreef.
- Op de hoek van de Peperstraat en het Klein Hulst, staat het borstbeeld van Filip De Pillecyn, een werk van de Hamse kunstenaar Jo Bocklandt.
- Sinds kort heeft het Filip De Pillecyncomité een website. Voor meer informatie, surf naar www.filipdepillecyn.be
BIBLIOGRAFIE:
- Mensen achter de dijk (herdruk 2004)
- Mensen achter de dijk (Russische vertaling)(2004)
mooi geïllustreerd door Luc Verbist. Moskou, uitgeverij OGI, 2004, vertaald door Dmitri Silvestrov. - Studies I (2004): eerste jaarboek, integraal gewijd aan de studie van het leven en het werk van de Vlaamse schrijver.
Alle aspecten van zijn leven en werk komen aan bod: biografie, literaire carrière, journalistiek werk, politieke loopbaan, receptie van zijn literair werk, polemiek, bibliografie.
Behalve studies over zijn leven en werk zal het jaarboek ook onuitgegeven werk van Filip De Pillecyn publiceren: brieven, gedichten, toneelstukken, verhalen, literaire kritieken.
Elk nummer bevat ook een kroniek van wat er het afgelopen jaar rond de figuur van Filip De Pillcyn is gebeurd. - Studies II (2006): tweede jaarboek (cfr. Studies I)
- Bibliografie van Filip de Pillecyn (2007): Twee omvangrijke boekdelen zijn het werk van Herman Verbeeck, bibliograaf in de Koninklijke Bibliotheek.
Verbeeck zocht jarenlang in alle bibliotheken en archieven van België naar alles van en over De Pillecyn. Dit werk vormt de basis voor alle toekomstig onderzoek naar het literaire werk, de politieke carrière en de journalistieke loopbaan van de schrijver-journalist. Uit deze publicatie blijkt de veelzijdigheid de Hammenaar. De bibliografie leert De Pillecyn niet alleen kennen als prozaschrijver, maar ook als chroniqueur, satiricus, flamingant, anti-militarist en opvoeder.
- Studies III (2007): derde jaarboek (cfr. Studies I)
-
- Compositie op gedichten van De Pillecyn (werd op 2 december 2007 uitgevoerd in cc Jan Tervaert)
- Studies IV (2008): vierde jaarboek (cfr. Studies I)
- DVD: Filip De Pillecyn vertelt over zijn jeugdjaren
Realisatie: Luc Buyle (Hamme) en Juliaan Maerevoet (Bornem) - Onder den hiel (heruitgave 2008)
Gedichten over de Groote Oorlog
van Filip De Pillecyn (1920) over de verschrikkingen van de oorlog en de loopgraven, het verlangen naar thuis en de gevoelens van opstandigheid.
De uitgave is een bibliofiele editie op 100 genummerde exemplaren op prachtig Rieves papier 250 gr in een zwarte linnen kaft met witte opdruk, garengenaaid, 20 x 20 cm. De editie wordt geïllustreerd met 7 prachtige aquarellen van de in 1918 gesneuvelde frontsoldaat Karel Lauwers (Museum «In Flanders Fields», Ieper).
IN VOORBEREIDING:
- Studies V: vijfde jaarboek (cfr. Studies I)
- Aanbrengen van panelen met teksten van Filip De Pillecyn op Schelde- en Durmedijken in Hamme.
- Zestig jaar Mensen achter de dijk
