Boekenweekend

Krantenartikels:

Gazet van Antwerpen 9/10
De Kleine Wuiten 21/10
Het Nieuwsblad 22/10
Gazet van Antwerpen 22/10
Het Laatste Nieuws 22/10
Gazet van Antwerpen 23/10
De Zondag 24/10
Gazet van Antwerpen 25/10
Het Nieuwsblad 25/10
Het Laatste Nieuws 25/10
Gazet van Antwerpen 26/10
ludiek verslag door Louis Windey


televisie:



PTI Hamme, CC Jan Tervaert en gemeente Hamme slaan de handen terug in elkaar voor een nieuwe editie van het boekenweekend. Net als in vorige editie is er terug een interview met Hamse schrijver Herman Brusselmans. Nieuw dit jaar is er extra aandacht voor de kinderen. Er wordt zelfs een brunch opgezet met literaire kindervriend Geronimmo Stilton (vergeet niet in te schrijven) daarna is er een workshop met Wally de Doncker. Het volledige programma is terug te vinden op deze website (uit Het Nieuwsbald 8 oktober)


Historica Digna Coppieters (48) werd door krantenverkoper Kurt De Bruyne aangespoord mee te werken aan het Boekenweekend. 'Ik had aan Kurt mijn boek gegeven over de geschiedenis van de brandweer in Temse', zegt de Hamse die bij het gemeentebestuur van Temse werkt als archivaris en diensthoofd burgerzaken. De meeste van mijn publicaties waren in opdracht van het gemeentebestuur van Temse. Volgend jaar wil ik graag een rol spelen bij de verruiming naar andere gemeenten.'(uit Het Nieuwsblad, 22 oktober)


Kurt De Bruyne van dagbladhandel en stripspeciaalzaak Vermeire in de Kerkstraat stond aan de wieg van het Boekenweekend, dat in enkele jaren is uitgegroeid tot een megaorganisatie. 'Voor de eerste organisatie twee jaar geleden stapte ik naar directeur Marc Rogiest van het Provinciaal Instituut', begint De Bruyne. 'Het succes gaf ons vleugels om het grootser aan te pakken. Nu staan we aan de vooravond van een indrukwekkend Boekenweekend met heel wat prominente literaire gasten.'
De organisatie is inmiddels in handen van een Boekenweekendcomité waarvan De Bruyne alleen nog medewerker is. 'De ploeg bruist van enthousiasme en kijkt al vooruit naar volgend jaar. Dan willen we werken met gastgemeenten uit de regio.'
Kurt De Bruyne heeft een rijke gegevensbank van zowat alle Hamse auteurs. 'Dat zijn er om en bij de honderd, gerubriceerd in proza, poëzie, striptekenaars, plaatselijke uitgaven, toneel en boeken van Hamse kunstschilders. Op die manier komen we tot een gegevensbank van enkele duizenden titels.'
'Onze gemeente blijkt over een rijke schrijversgrond te beschikken', verwoordt hij het. 'Onlangs had ik een gesprek met de Sint-Niklase bibliothecaris, Rik Van Daele. Ook hij zei me dat Hamme opvallend veel schrijvers telt.'
De Bruyne verwijst onder meer naar Filip De Pillecyn als grote voorbeeld met zijn odes aan het Hamse land. 'De natuur biedt veel inspiratie voor literaire creativiteit. Het toeval zal wel een rol spelen, al weet ik dat ook de Hamse scholen en de bibliotheek heel wat taalkundig voedsel geven aan de Hammenaren. Momenteel hebben liefst zes Hamse auteurs onderdak bij uitgeverij Davidsfonds.'
'Er leeft in Hamme heel wat rond literatuur', zegt cultuurbeleidscoördinator Pat Vanderhaeghe. 'Een dergelijke boekenbeurs vind je nergens in Vlaanderen, vooral omdat lezers en schrijvers hier in dialoog kunnen gaan.' (uit Het Nieuwsblad 22 oktober)


Marc Suy (61) was gedurende bijna veertig jaar leerkracht Nederlands aan het H.-Hart- en Sint-Jozefinstituut in Hamme. 'Het is heel verrassend dat onze gemeente zo veel schrijvers heeft voortgebracht', zegt de ervaren germanist, die in zijn beginnende onderwijscarrière onder meer Herman Brusselmans drie jaar onder zijn vleugels had. Marc Suy is tijdens het Boekenweekend moderator. (Het Nieuwsblad 22 oktober)


Hilde De Paepe (44) is voorzitter van de schrijfgroep Zinspiratie Collectief. 'Dit is een uniek initiatief in de regio dat flirt met de grenzen van de traditionele lees- en schrijfgroepen. Ik ben taalverslaafd en daarom komt mijn job in de Standaard Boekhandel goed uit. Ik steek veel energie in het collectief en werk aan een eigen bundel. De passie van het woord heeft mij in de ban. Ik hou van spelen met taal en van woorden met een dubbele bodem. Onbewust is Hamme daarbij een inspiratiebron.' (uit Het Nieuwsblad 22 oktober)


Het literaire oeuvre van Luc Goossens (66) uit de Ringstraat is vooral historisch getint, met in hoofdzaak vorsingswerk over de middeleeuwen en de moderne tijden. De jongste jaren is hij ook gepassioneerd dichter.
'Een boek schrijven is een dagelijkse bezigheid, maar een gedicht wacht op de inspiratie van het moment', zegt de historicus. 'Heel wat van mijn gedichten verwijzen naar Hamme en het landelijke groen zoals Den Bunt.' (uit Het Nieuwsblad 22 oktober)


Christina Guirlande (71), geboren in Moerzeke, heeft met de publicatie van 52 boeken (zowel jeugd- en kinderboeken als dichtbundels en novelles) een indrukwekkend palmares.
Moerzeke en Hamme spelen vaak een grote rol in haar oeuvre. 'Ik refereer dikwijls naar mijn kindertijd, de Schelde en het mooie landschap. Ik schreef gedichten over springtij in februari en november. De Schelde is bijna een personage geworden in mijn leven dat mij nog steeds blijft fascineren.' (uit Het Nieuwsblad 22 oktober)


De derde editie van het Hamse Boekenweekend groeide uit tot een gigantisch succes, met in de hoofdrol tijdens interviews van moderator Marc Suy onder meer de VRT-sportjournalisten Michel Wuyts en Filip Joos, maar uiteraard ook de felbesproken Hamse auteur Herman Brusselmans. De jongste bezoekers genoten zondagmorgen van het gesprek met de immens populaire Geronimo Stilton-muis op het podium van cultureel centrum Jan Tervaert. (uit Het Nieuwsblad, 25 oktober)


Dit najaar vindt de derde editie van het Boekenweekend plaats, van 22 tot 25 oktober. Het thema is dit keer: "Letterkes in de zep".

Boekenweekend Hamme zal opnieuw het rijke en zeer diverse schrijverslandschap in de kijker zetten. Het vertrekt daarbij opnieuw vanuit Hamme, maar richt de blik ook ruimer naar schrijvers en publicaties waar Hamme een band mee heeft. De twee vorige edities werden bijzonder gesmaakt door een breed publiek. Wij mochten immers meer dan 600 bezoekers verwelkomen.

Het Boekenweekend richt zich tot uiteenlopende doelgroepen: kinderen en jonge lezers, volwassenen met interesse in cultuur in eigen streek, boeken, strips, geschiedenis en erfgoed... Ons publiek is inderdaad zeer divers

PROGRAMMA
zaterdag: Grote zaal
14.00u: deuren
15.00u: jeugdliteratuur met Do Van Ranst, Dirk Bracke, Helen Vreeswijk, Kirstin Vanlierde, Evelien Van Landegem
18.30u: schrijvend koppel: Rene Broens en Mieke de Loof
20.15u: poezie: Bart Plouvier
20.45u: interview met Michel Wuyts
zaterdag: 't Sas
14.00u: deuren
14u30: strips - klassiekers en vernieuwers met Herbert Staljanssens, Luc Morjeau, Thomas Du Caju en Maarten Vande Wiele
17.00u: presentatie poeziebundel Bib Hamme
18.00u: poezie met Zinspiratie, Christina Guirlande en Annie De Paepe
19.00u: Luc Goossens
19.30u: boekpresentatie Hugo De Looze

zondag: Grote zaal
09.15u: deuren
09.45u: kinderbrunch met Geronimo Stilton
11.15u: Wally De Doncker van A tot Zet
12.45u: Louis Windey - Digna Coppieters
13.15u: Heemkundige Kring
14.00u: interview Filip Joos
15.00u: dubbelinterview Piet Baete en Bart Debbaut
16.30u: interview Herman Brusselmans
17.30u: interview Prof. Dr. Geert Van Goethem
zondag: 't Sas
09.30u: deuren
11.00u: Filip De Pillecyncomite
13.45u: poezie met Norbert De Beule, Michèle Van Overstraeten en Staf De Wilde


programma 2009 - 2008

books2.be Books2.be-Nieuwsbrief jeugdboekenweek de andere strip Waaskrant Boekenkrant Boekenwereld Wat lees jij nu? COBRA.be zomer van het spannende boek doeboekBoekenbeesten literaire lente Qualiet



Google
kadobons Ondernemend Hamme Boekenweekend 2011